Ruční vývrtka | BROWIN, 507013
Cena bez DPH:
82 Kč
Cena s DPH:
99 Kč
Jestli máte dotaz, kontaktujte nás!
+420 593 035 134
info@gastromania.cz
Zákaznický servis je vám k dispozici od pondělí do pátku od 8:00 do 16:00.
Informace:
výška | 150 mm |
materiál: | plast |
váha: | 0.056 kg |
průměr: | 50 mm |
EAN kód: | 5908277706944 |
Ruční vývrtka | BROWIN, 507013 - Popis:
Je těžké posoudit, která fáze domácí výroby lihovin je příjemnější. Zátkování lahví nebo jejich otevírání. Už pohled na krásný tvar lahví, zdobený důstojným korkem, je velmi příjemný. Použili jste někdy ruční vývrtku? Má poměrně dost výhod.• Extrémně odolný - vyrobený z odolného plastu. Nemusíte se bát, že se při práci poškodí. • Snadné použití - zátkování je jednoduché, založené na použití kónicky zúženého pouzdra s pístem.• Plná kontrola celého procesu - píst se u tohoto typu zátkovačky tlačí ručně nebo gumovým kladivem (proto se tato skupina zátkovaček často označuje jako zátkovačky s kladivem).• Lehký a praktický - přístroj váží pouhých 56,0 g.• Velmi univerzální - navrženo pro použití s válcovými zátkami o maximálním průměru až 22 mm a kónickými zátkami s maximálním horním průměrem fi 23.Zátkování lahví je velmi důležitou fází výroby například domácího vína. Jeho buket a chuť závisí nejen na provedeném procesu fermentace, ale do značné míry také na kvalitě zátek a způsobu, jakým jsou láhve zazátkovány. PŘÍPRAVA ZÁTEKPřírodní zátky (pevné, aglomerované, vrstvené) a syntetické zátky se vyrábějí v různých tvarech (válcové, kuželové) a formách (např. houbovité a ozdobné zátky). Syntetické zátky jsou ihned připraveny k použití, zatímco přírodní zátky je třeba před zátkováním řádně připravit.•PŘÍRODNÍ KORKOVÉ ZÁTKY - Používají se k zátkování vín určených k rychlé konzumaci, která nejsou určena k dlouhodobému zrání. Styčná plocha mezi tímto typem korku a hrdlem láhve je příliš malá na to, aby zajistila dlouhodobou ochranu vína. Použití korkovacího stroje není nutné - korek se zatlačuje ručně.• PŘÍRODNÍ ZÁTKY (AGLOMEROVANÉ, LITE) - Tyto typy zátek stačí doma ponořit do horké vody asi na 5 minut nebo je umístit pod pokličku nad vroucí vodu. Tím se sterilizují a stanou se poddajnějšími, což usnadní zátkování lahví. Dbejte na to, abyste zátky "nenamáčeli" příliš dlouho, protože by mohlo dojít k jejich poškození.• SYNTETICKÉ KORKY - Nevyžadují žádnou zvláštní přípravu a lze je dezinfikovat spařením nebo opláchnutím pyrosiřičitanem draselným. Jsou vhodné především pro mladá vína. Tento typ korku se doporučuje vyměnit jednou za dva roky.POSTUP KORKOVÉHO ZÁTKOVÁNÍ1 Příprava láhveAby se předešlo různým druhům nákazy, měly by se láhve před zátkováním důkladně umýt kartáčem na láhve a mycím prostředkem a poté dobře vypláchnout. Pokud si chcete být stoprocentně jisti čistotou, můžete provést sterilizaci vařením ve vodě o teplotě 80⁰C po dobu přibližně 10 minut nebo opláchnutím roztokem pyrosiřičitanu draselného.2 Plnění lahvíPři plnění lahví je třeba dbát na to, aby se víno co nejméně provzdušnilo. To usnadní hadice na vypouštění vína a nálevka. Nezapomeňte také ponechat prázdný prostor přibližně 4-5 cm pod okrajem hrdla láhve.ZátkováníKuželové zátky se nasadí na hrdlo láhve a poté se zatlačí buď ručně, nebo pomocí zátkovačky (dle vašeho výběru).Válcové zátky - do láhve se vkládají po příslušné přípravě a je nutné použít korkovací stroj. Pokud není třeba zazátkovat více než 30 lahví, postačí použít nejjednodušší ruční zátkovačku v podobě rukávu. Při větším počtu lahví se nejlépe osvědčí 2-3 ramenné zátkovačky, které vyžadují menší sílu, ale umožňují rychlejší zátkování.Po zazátkování by lahve měly zůstat jeden den ve svislé poloze. To umožní korku přizpůsobit se vnitřní stěně hrdla láhve. Poté by měly být láhve umístěny ve vodorovné poloze, což zabrání vysychání korku (víno korek "omývá") a zajistí správnou výměnu plynů mezi vnitřkem láhve a okolím. Po dvou až třech dnech zkontrolujte, zda zátky neprotékají. Pokud se objeví netěsnost, je nutné korek vyměnit za nový. 4. ZdobeníVyvrcholením procesu zátkování lahví je aplikace smršťovacích uzávěrů. Existuje několik způsobů smršťování zátek na hrdla lahví. Existuje několik způsobů smršťování zátek kolem hrdla láhve, a to buď pomocí speciálního stroje (profesionální smršťovačka), nebo doma:ponořte hrdlo láhve s uzávěrem do hrnce s horkou vodou (pozor - použití vařící vody může poškodit uzávěr!);umístěte hrdlo láhve s uzávěrem nad proud páry, např. z rychlovarné konvice;zahřívejte stojící láhev s nasazeným uzávěrem ze všech stran pomocí fénu, dokud uzávěr nezapadne do hrdla láhve.Použití barevného uzávěru zlepšuje vzhled láhve a chrání korek, což umožňuje delší zrání vína. Je také dobré použít samolepicí etikety na láhve, na které se zaznamená druh, ročník a další podobné užitečné informace.SKLADOVÁNÍ / ZRÁNÍ VÍNA• Lahve s vínem, pevně zazátkované a opatřené informační etiketou, by měly být skladovány v suché místnosti s omezeným přístupem světla a při teplotě 10-15 °C.• V ideálním případě by lahve měly ležet na vyhrazených policích.• Každý druh vína vyžaduje správné podmínky. Červená vína nejlépe zrají při teplotě 15-18 °C, bílá vína při 10-15 °C a růžová vína při 9-10 °C. Šumivá vína vyžadují nejnižší teplotu: 6-9°C. Ve vinném sklepě by měla být optimální vlhkost vzduchu 65-80 %. Pokud je příliš nízká, zátky v lahvích se smršťují a do lahví vniká vzduch. Tím se mění chuť vína a může dojít i k jeho znehodnocení. Příliš vysoká vlhkost naopak může vést například ke vzniku plísní.• Způsob uložení lahví může pomoci udržet optimální teplotu vína, proto se doporučuje, aby bílá a růžová vína byla uložena nejníže, protože teplota je nižší u podlahy než u stropu. Lahve by měly být položeny tak, aby víno zvlhčovalo zátky - tím dojde k jejich nabobtnání, a tak se lahve uzavřou. Během skladování dochází k dalším přeměnám, které tvoří proces zrání vína.S naší ruční vývrtkou je špuntování čistá radost! Vyzkoušejte ji ještě dnes!Vezměte prosím na vědomí, že tento typ vývrtky není vhodný pro zátkování lahví s otočeným hrdlem.
Ruční vývrtka | BROWIN, 507013 - Recenze:
Ruční vývrtka | BROWIN, 507013 - Vrácení a reklamace:
V případě, že zakoupené zboží vám z jakéhokoliv důvodu nebude vyhovovat, jako spotřebitel, jej můžete vrátit do 14 dnů ode dne zakoupení. Vrácení zboží se řídí článkem 5. našich obchodních podmínek. Doporučujeme vyplnit formulář který lze stáhnout v níže uvedeném odkaze a zaslat ho spolu se zbožím na naší provozní adresu. Výměna zboží na jiné je rovněž možná. Doporučujeme se před odstoupením nebo výměnou domluvit s naším obchodním oddělením. V případě reklamace zboží vyplňte reklamační formulář který je pod odkazem níže.