Plynové varné stoličky jsou určeny pro profesionální použití v podnicích hromadného stravování jako školní a závodní kuchyně, restaurace ale také prádelny, farmy, zemědělské družstva, proškoleným personálem. Plynové stoličky v celonerezovém provedení se používá pro tepelné zpracování všech druhů potravin vyžadujících vaření, smažení, ohřívání atd. Jsou určeny pro použití v podnicích hromadného stravování pro ohřívev jídel, na farmách a zemědělských družstvech k přihřívání krmiva pro zvířata nebo vaření velkého množství vody. Pro připojení plynové stoličky je nutný stroj plynu v místnosti ve které bude umístěna. Zařízení může být také připojeno k plynové láhvi na propan-butan co významně ulehčuje pozdější manipulaci se stoličkou – například můžeme stoličku využít jako přenosné varné zařízení během venkovních akcí, rautů a zahradních slavnostech. Konstrukce modelů dostupných na trhu je vyrobena z nerezové oceli ve formě rámu nebo zabudovaného zařízení z valcovaného nerezového plechu (nejčastější 1.4301). V zabudovaných zařízeních je vrchní deska na které je umístně hořák vytvarována takovým způsobem že případné tekutiny které vytečou z hrnce nevniknou dovniř stoličky. Rošt na kterém se umísťuje nádobí může být vyroben třemi způsoby provedení:

  • jako nerezový rošt který je nedílnou součástí celého zařízení např.: ve vybraných modelech plynových rámových stoliček výrobců KROMET a EGAZ
  • jako lehký pokládaný rošt na zařízení, který lze kdykoliv sundat a vyčistit, je vyroben ze silných nerezových prutů
  • jako těžký pokládaný rošt na zařízení, nejčastěji vyrobený z oceli se smaltovou povrchovou úpravou, nerezové oceli nebo jako monolit z litiny.

Hořáky plynové varné stoličky se skládají z plynové trysky, směšovače, regulátoru a mnohootvorové korunky vyrobené z litiny nebo speciální slitiny odolné vysokým teplotám. Navíc je hlavní hořák vybaven jednoplamenovým pilotním hořákem s regulací výkonu a termočlánkem a zabezpečením proti úniku plynu. V závislosti na výrobci se výkon hořáku pohybuje od 2 do 14 kW

číst dál >

Ventilace

  • Místnost kuchyně by mělo být dostatečně větráno pro doplňování spaleného kyslíku
  • Stolička je zařízením s otevřeným plamenem, pobírá vzduch z místnosti a výfukové plyny se vrácejí zpět do místnosti, ve které je instalována. Zařízení je nutno umístit pod digestoří nebo vhodným odsavačem zajišťujícím výměnu vzduchu v závislosti na výkonu ( minimálně 2m2 x jmenovitý výkon v kW).
  • Vypálené plyny je nutno odvádět způsobem uvedeným v normách
  • Přívody vzduchu je nutno provézt takovým způsobem aby nezpůsobovaly přímé proudění vzduchu na bsluhujícího.
  • Je nutno vhodně nastavit otovory odvádějící vzduch.
  • Pravidelně čistěte filtry digestoří a ventilačních přívodů. Pro čištění filtrů nepoužívejte zápalné čistící prostředky a rozpouštědla.
  • Pravidelně kontrolujte odtahy a přívody vzduchu, zda nejsou poškozeny nebo přívod není omezen.

Připojení na plyn

Připojení stoličky k plynové láhvi nebo k existující plynové instalaci může provádět pouze proškolený a oprávněný instalatér s dodržením platných bezpečnostích předpisů. Plynové stoličky jsou vyráběny na požadovány zákazníkem druh plynu např.: propan-butan nebo zemní plyn.

Před připojením k plynové instalaci montér gastronomického zařízení by měl vždy:

  • zkontrolovat zda stolička je přizpůsobena spalování plynu použiváného zákazníkem.
  • zkontrolovat těsnost připojení stoličky k plynové instalaci. Je absolutně zakázáno kontrolovat těsnost pomocí otevřeného ohně.
  • zkontrolovat zda instalace je vybavena ručním uzávěrem plynu, pokud ne je nutno připojení takovým uzávěrem vybavit.

Zásady pro používání nádobí na plynových stoličkách

Věnujte pozornost, aby průměr dna například profesionálního nerezového hrnce nebo kuchyňského rendlíku byl vždy větší než koruna plamene hořáku a samotná nádoby byla přikryta poklicí. Na roštech plynových stoliček lze pokládat hrnce o průměru na do 600 mm, ale doporučuje se aby průměr dna nepřekračoval 500 mm, a jeho výška neprekračovala průměr. Výrobci také nedoporučují zatěžovat rošty větším zatížením než 120 kg. Navíc je dobré pamatovat aby na stoličce nikdy nepokládat prázdné nádoby a při zahřívání využívat maximální výkon hořáku k urychlení procesu ohřívání – po dosažení požadované teploty je možno upravit výkon hořáku podle vlastních potřeb.