Jak vyčistit a odvápnit kávovar?

Kávovar výrazně zvyšuje komfort každodenního života. Abychom jej však mohli využívat po dlouhá léta, musíme se o zařízení řádně starat. Pravidelné čištění a odstraňování vodního kamene z kávovaru je nezbytné pro zachování jeho výkonu i plné chuti kávy. Pokud tuto nezbytnou věc zanedbáme, kávovar nám časem přestane správně fungovat. Dočkáme se horší chuti kávy, ale můžeme zařízení i poškodit. Proto vám v tomto článku krok za krokem vysvětlíme, jak odvápnit kávovar a jak jej denně udržovat v perfektním stavu!

Proč je nutné kávovar pravidelně čistit a odstraňovat z něj vodní kámen?

Každý spotřebič, který přichází do styku s vodou, je náchylný k usazování vodního kamene. Vodní kámen není nic jiného než minerální usazeniny z tvrdé vody, která je obzvláště bohatá na vápník a hořčík. Usazuje se především ve vodovodním potrubí, bojlerech a tryskách kávovarů a postupně ovlivňuje fungování celého spotřebiče.

Pokud nedochází k pravidelnému odvápnění kávovaru, následuje:

  • snížená účinnost - kávovar se déle zahřívá a voda neproudí rovnoměrně;
  • zhoršení chuti kávy - vodní kámen a nečistoty ovlivňují kvalitu kávy, což se může projevit hořkou příchutí;
  • poškození - usazeniny vodního kamene mohou vést k poruše spotřebiče a opravy jsou často nákladné.

Nepravidelné čištění kávovaru má vliv nejen na jeho hospodárnost, ale také na jeho výkon. Proto je důležité dodržovat doporučení výrobce a návod jak odvápnit kávovar na kávu, který obvykle obsahuje informace o tom, jak často je třeba kávovar odvápňovat a to v závislosti na množství připravované kávy a typu kávovaru.

Jak odstranit vodní kámen z kávovaru - různé typy kávovarů, různé metody

Kávovary se dělí do několika kategorií a každý typ vyžaduje jiný způsob čištění. Níže se budeme zabývat třemi hlavními typy kávovarů, které se v gastro lokálech i domácnostech vyskytují nejčastěji.

Jak odstranit vodní kámen z automatického kávovaru?

Moderní automatické kávovary jsou často vybaveny automatickými čisticími a odvápňovacími programy. Jedná se o velmi pohodlné řešení - stačí stisknout příslušné tlačítko a kávovar sám provede proces odstraňování vodního kamene. Je však důležité používat specializované čisticí prostředky doporučené výrobcem, aby byla zaručena účinnost a bezpečnost.

Pokud nemáte vestavěný program pro odstraňování vodního kamene, můžete tento proces provést ručně a to nalitím roztoku pro odstraňování vodního kamene do nádrže a jeho následným průchodem systémem podle doporučení výrobce.

Jak odstraním vodní kámen z pákového kávovaru?

Pákové kávovary vyžadují, aby se uživatel do procesu odstraňování vodního kamene zapojil o něco více. U těchto kávovarů je důležité pravidelně odšroubovat některé součásti a vyčistit je ručně. Kromě používání prostředků na odstraňování vodního kamene se doporučuje používat vodní filtry, aby se snížilo riziko usazování vodního kamene.

Jak odvápnit pákový kávovar? Stačí připravit vhodný roztok (např. na bázi kyseliny citronové) a prohnat jej systémem kávovaru. Poté kávovar důkladně propláchněte čistou vodou.

Jak odstranit vodní kámen z překapávače kávy?

Překapávač kávy je také třeba pravidelně odvápňovat. Lze to obvykle zvládnout pomocí použití domácích prostředků, např. pomocí roztoku octa a vody. Jak odvápnit překapávací kávovar?  Jednoduše nalijte roztok do nádržky na vodu, zapněte kávovar a poté proveďte několik cyklů proplachování čistou vodou, abyste odstranili zbytky octa a vodního kamene.

Co použít k odstranění vodního kamene z kávovaru? - vyberte si z těchto možností

Na trhu je k dispozici mnoho odvápňovacích prostředků pro profesionální kávovary, ale ne všechny jsou stejné. Při výběru se řiďte doporučením výrobce a chemickým složením, aby nedošlo k poškození vnitřních součásti kávovaru.

Profesionální odstraňovače vodního kamene

Nejbezpečnějším řešením jsou profesionální odstraňovače vodního kamene dostupné na trhu. Jsou speciálně navrženy tak, aby odstraňovaly usazeniny vodního kamene a zároveň nepoškozovaly vnitřní součásti spotřebiče. Použití těchto přípravků zaručuje, že proces odstraňování vodního kamene bude rychlý a účinný.

Přírodní metody

Alternativou k profesionálním prostředkům jsou přírodní způsoby odstraňování vodního kamene z kávovaru, například kyselina citronová nebo ocet. Jsou sice levnější, ale ne vždy jsou vhodné pro každý typ kávovaru. Zatímco kyselina citronová je ke spotřebičům šetrná, ocet může zanechávat nepříjemný zápach a může být obtížné jej zt kávovaru důkladně vypláchnout.

Odvápnění kávovaru pomocí kyseliny citronové je oblíbená metoda, která spočívá v přípravě roztoku jedné čajové lžičky kyseliny citronové rozpuštěné v litru vody. Tento roztok se nalije do nádržky kávovaru a provede se cyklus odstraňování vodního kamene, po němž následuje propláchnutí čistou vodou. Odstraňování vodního kamene z kávovaru pomocí octa vyžaduje, aby byl kávovar po cyklu odstraňování vodního kamene několikrát propláchnutý, aby nezůstaly zbytky octového zápachu a chuti.

Způsoby čištění kávovaru

Čištění kávovaru není jen o odstraňování vodního kamene, ale také o pravidelné péči o různé součásti, které přicházejí do styku s kávou a vodou. V první řadě je dobré pravidelně vyprazdňovat a čistit nádržku na vodu a odkapávací misku, kde se hromadí zbytky vody a kávové sedliny, které mohou podporovat růst plísní a bakterií. Trysky na napěnění mléka je třeba čistit po každém použití, nejlépe speciálním odstraňovačem mléka, aby se zabránilo jejich ucpání a usazování mastnoty.

Spařovací jednotky v automatických i pákových kávovarech by se měly pravidelně oplachovat a čistit, což lze provádět buď ručně, nebo pomocí speciálních čisticích tablet. Každodenní péče o tyto součásti má vliv nejen na hygienu, ale také na chuť kávy, protože odstraňuje nežádoucí zbytky, které mohou ovlivnit kvalitu spařené kávy.

Pravidelné čištění a odvápňování kávovaru.

Pokud zapomenete kávovar čas od času vyčistit a odvápnit, může dojít k několika závadám. A to :

  • chyby na displeji kávovaru - kávovar může zobrazovat chyby nebo se vůbec nespustí;
  • snížená účinnost - kávovar bude spotřebovávat více energie a káva se bude vařit pomaleji.
  • horší chuť kávy - vodní kámen, zbytky nebo tuk ovlivňují kvalitu a chuť kávy

Správná funkce kávovaru závisí mimo jiné právě na pravidelném čištění a odstraňování vodního kamene. Proto je důležité naučit se kávovar správně odvápňovat hned po jeho zakoupení.

Zásady odvápňování kávovaru - postupujte podle pokynů

Každý kávovar může mít specifické požadavky na čištění a odstraňování vodního kamene, proto vždy postupujte podle pokynů výrobce. Pokud jste ztratili návod k obsluze nebo máte pochybnosti o tom, jak kávovar odvápnit, obraťte se nejlépe přímo na výrobce nebo dodavatele kávovaru, který vám poskytne odbornou pomoc. Pravidelná údržba podle doporučení nejen prodlouží životnost vašeho kávovaru, ale také zajistí, že káva bude chutnat AROMATICKY a LAHODNĚ!

Přidej komentář

Údaje označené (*) jsou povinné Vaše údaje budeme zpracovávat v souladu s našimi Zásady ochrany osobních údajů.