Jaký mlýnek v kávovaru - ocelový nebo keramický?

Jaký mlýnek na kávu v kávovaru keramický nebo ocelový? Zajímá vás, jaký mlýnek v kávovaru zajistí nejlepší chuť kávy? Způsob mletí má velmi nepatrný vliv na samotnou kávu, ale je důležitý z hlediska životnosti kávovaru. Pro správný výběr je důležité pochopit rozdíly mezi ocelovými a keramickými mlýnky a také to, na co se před nákupem nového kávovaru zaměřit.

Keramický nebo ocelový mlýnek - úloha mlýnku a rozdíly mezi jednotlivými druhy mlýnků

Ocelové mlýnky na kávu se vyznačují vysokou odolností, díky níž jsou ideální pro náročné použití. Někdy můžete slyšet, že se takový mlýnek při mletí velkého množství kávových zrn rychleji zahřeje - jde však o mýtus. Mlýnek, ať už je ocelový nebo keramický, se nezahřívá. Ocelový mlýnek má navíc velmi ostré nože, takže zrna namele rovnoměrně.

Keramický mlýnek je považován za jemnější, ale je obecně trvanlivý a odolný proti opotřebení. Keramický mlýnek však kvůli své nižší ostrosti nožů produkuje trochu kávového prachu. Ten může mít nepatrný vliv na chuť kávy. Je také třeba vědět, že keramický mlýnek se může mnohem snadněji poškodit, pokud se do něj dostane něco tvrdého. Vyniká však o něco tišším provozem, i když vše nakonec závisí na motoru a krytu. Keramický mlýnek je však rozhodně levnější než ocelový mlýnek.

Jaký mlýnek v kávovaru ocelový nebo keramický? Berte v úvahu údržbu. Keramický vyžaduje trochu více péče. Důležité je také to, zda používáte jednoduché kávovary s mlýnkem, nebo propracované profesionální kávovary. Naproti tomu kávovary s mlýnkem ve většině případů nabízejí vestavěné ocelové mlýnky - robustní a vhodné do většiny provozních podmínek.

Na co se zaměřit při nákupu kávovaru s vestavěným mlýnkem?

Než se rozhodnete, jaký mlýnek na kávu v kávovaru vám bude nejlépe vyhovovat, je vhodné se podívat na funkce ovládání mletí a na kvalitu mletých zrn. Pokud je pro vás důležité pohodlí a automatizace, kávovar s vestavěným mlýnkem s rozsáhlým nastavením vám pomůže zvolit hrubost mletí podle vámi preferovaného stylu přípravy kávy. Pro ty, kteří chtějí maximální pohodlí a rychlost přípravy nápoje, jsou často volbou automatické kávovary.

V každém případě je dobré zjistit, jaký mlýnek je pro daný kávovar nejvhodnější - může vám usnadnit údržbu kávovaru nebo ušetřit trochu peněz. Pro tradiční nadšence mohou být užitečné i samostatné mlýnky na kávu, i když integrované mlýnky v kávovarech plně vyhovují potřebám většiny milovníků kávy.

Význam druhu kávových zrn pro chuť a aroma

Keramické i ocelové mlýnky jsou navrženy tak, aby mlely kávová zrna rovnoměrně - pro přípravu té nejlepší kávy. To, jaký mlýnek na kávu si pro svůj kávovar vyberete, může ovlivnit pouze drobné rozdíly v chuti. Na druhou stranu dobrá kávová zrna rozhodují o všem - dobrá káva a optimální mletí tvoří spolehlivé duo, které potěší každého znalce.

Jaký mlýnek na kávu do espresovače bych měl zvolit pro svou provozovnu?

V provozovnách s vysokou návštěvností (např. kavárny v nákupních centrech, restaurace s širokou nabídkou kávových specialit nebo hotely, kde se nápoje podávají hostům po celý den) je vhodnější mlýnek s mimořádně robustní konstrukcí - obvykle ocelový mlýnek. Ocelový mlýnek umožňuje intenzivní používání bez obav z poškození. To je důležité v místech, kde se denně mele velké množství zrnkové kávy.

Naopak v menších kavárnách, foodtruckách nebo butikových bistrech, kde hraje důležitou roli hlučnost (například kvůli omezenému prostoru nebo snaze o klidnou atmosféru), se může (ale nemusí!) ukázat jako lepší volba keramický mlýnek. Keramické mlýnky mají tendenci pracovat tišeji, i když je důležité si uvědomit, že hodně záleží na samotném kávovaru. Pokud jde o keramický mlýnek, musí mít pracovníci více času na jeho čištění a údržbu, protože vyžaduje více péče.

V místech, kde se během dne připravuje menší množství kávy a kde je pro hosty důležitý každý detail chuti, může keramický mlýnek díky svým jemným vlastnostem mletí pomoci zvýraznit jemné aromatické tóny.

Kromě toho závisí volba mezi ocelovým a keramickým mlýnkem především na vašich požadavcích (např. zda vám vadí kávový prach) a na vašem rozpočtu. Pokud vám jde především o rychlost a bezproblémový provoz, bude optimální ocelový mlýnek; pokud je naopak prioritou nižší cena přístroje, je dobrým kompromisem keramický mlýnek. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli možnost, je třeba mít na paměti, že klíčem k udržení vysoké kvality kávy zůstává pravidelná údržba a používání kvalitních kávových zrn.

Údržba a každodenní péče

Jaký nejlepší mlýnek v kávovaru? Ať už se rozhodnete pro ocelový nebo keramický mlýnek, stejně důležitá zůstává správná údržba přístroje. Pravidelné čištění mlýnku pomáhá zabránit usazování zbytků kávy, které mohou ovlivnit chuť nápoje a snížit výkonnost mlýnku. V případě keramických mlýnků se doporučuje ještě větší opatrnost při čištění, protože poškozenÍ mlýnku může vyžadovat nákladnou výměnu celé součásti. Dobrou praxí je také pravidelné mletí speciálními čisticími prostředky (tzv. granulemi), které umožňují snadné odstranění kávových olejů a zbytků kávových zrn bez nutnosti demontáže celého mlýnku.

ČASTO KLADENÉ DOTAZY

1. Který mlýnek v kávovaru je lepší - keramický nebo ocelový?

Oba typy mlýnků mají své výhody. Keramické jsou tišší a levnější, zatímco ocelové jsou ostřejší a odolnější. Odpověď na otázku tedy závisí na osobních preferencích týkajících se rozpočtu a drobných chuťových rozdílů.

2. Jaký mlýnek do kávovaru - ocelový nebo keramický - při omezeném rozpočtu?

Obecně platí, že keramický mlýnek bude levnější než ocelový. Důležitá je však celková konstrukce mlýnku.

3. Jaký mlýnek do kávovaru zvolit pro nepřetržitý provoz?

Pro mnoho lidí je nejlepší volbou ocelový mlýnek, i když milovníkům tiššího mletí dobře poslouží i keramický. Obvykle se však doporučuje ocelový mlýnek.

4. Jaký je nejlepší mlýnek na espresso pro gastronomická zařízení?

Pro náročný provoz se obecně lépe osvědčují ocelové mlýnky díky své odolnosti. Pro příležitostně používaný kávovar lze zvážit i keramický.

5. Jaký mlýnek do kávovaru - keramický nebo ocelový - pro začátečníka?

Keramický mlýnek je dostačující vzhledem ke své ceně. Záleží hlavně na osobních preferencích a četnosti přípravy kávy. Pokud se chcete vyhnout kávovému prachu, zvolte ocelový mlýnek.

Přidej komentář

Údaje označené (*) jsou povinné Vaše údaje budeme zpracovávat v souladu s našimi Zásady ochrany osobních údajů.