To je otázka, kterou si klade mnoho lidí, kteří mají zájem o koupi tlakového hrnce. To je způsobeno tím, že tlak uvnitř zařízení se během tepelného zpracování zvyšuje. A jelikož tlak stoupá, nejednoho potenciálního uživatele napadne otázka, zda nemůže dojít k nebezpečné explozi. Než si na tuto otázku odpovíme, pojďme si krátce probrat, co tlakový hrnec vlastně je.
Rychlá a bezpečná příprava
Tlakový hrnec je velký hrnec s těsnou poklicí, díky které se zvyšuje tlak se zvyšující se teplotou uvnitř zařízení, což má za následek kratší dobu vaření. Když tlak stoupne na 2 atmosféry, voda se vaří při teplotě asi 130 ° C. Tlakový hrnec vynalezl v roce 1679 Denis Papin a původní název - Papinův kotlík odkazoval na jméno původce. Tlakový hrnec se nejčastěji vyrábí z hliníku nebo nerezové oceli. Kryt zařízení, vybavený blokádou, se montuje pomocí speciálního ozubení nebo pomocí svorky. Některé modely mají bezpečnostní uzamykací systém, který rozpozná správné zavření víka. Zvýšení tlaku zvyšuje přítlačnou sílu krytu a zajišťuje velmi vysokou, ale ne úplnou těsnost. Těsné utěsnění zařízení by vedlo k výbuchu, proto má každý tlakový hrnec speciální ventil, který reguluje úroveň přetlaku vypouštěním přebytečné páry ven. V případě poruchy regulátoru se aktivuje pojistný ventil, díky kterému je eliminováno nebezpečí výbuchu. Zámek na víku tlakového hrnce se neuvolní, dokud tlak neklesne na bezpečnou úroveň - nezkoušejte jej otevřít násilím. Použitá řešení dělají z tlakového hrnce bezpečné zařízení, ale před jeho použitím si pečlivě přečtěte návod a dodržujte jeho doporučení. Před spuštěním zařízení se ujistěte, že je uvnitř dostatek vody a že je kryt správně připevněn. Vyplatí se také zkontrolovat ucpání průduchu, který bývá umístěn pod tlakovým regulačním ventilem.